>

"My PeNgiKuT"

`

to get more." >et more." />

Selasa, 29 Jun 2010

SaPe Nk DueT~ kne Byr 20.00 sKli SeuMur IdUp""










urm..mudah je...saya nk tunjuk kan biznez terhebat ini....

Korang hnya perlu join bisnez ni....ini biznez kuasaRm...
korang daftar jadi ahli kmudian...bank in rm 20.00 kpada upline or penaja anda....
kemudian webpage anda akn aktif....
apabila sudah aktif..anda akan dpatkan url anda...kemudian promote je link url anda...
bila dh ada downline bwah anda...downline anda akan bank in lah kpada anda rm20.00..
banyak ahli di bwah anda maka banyak la keuntungan...Cuma 20.00 je...try la cuba...
hya 20.00 sekali je anda bayar....
memang terbukti membawa hasil.....INI DIA LINE KALO KORANG NK JOIN...

http://www.kuasarm.com/?id=mazzLaN isMaiL
                    

DAN HARUS DI INGATKN SAYA LAH PENAJA ANDA..SO SAPE2 YG NK JOIN HARUS BANK IN KEPADA SAYA..
JIKA ADA SEBARANG PERTANYAAN SILA SMS SAHAJA DI TALIAN 0175724195 SMS SHJA.


INI BENAR-BENAR MENAKJUBKAN....X CAYE CUBE...
hanya 20.00 ringgit je..

Isnin, 28 Jun 2010

Wajah Siti Nurhaliza dari dekat. Erk!



Siti Nurhaliza tanpa Mekap

Arghh! Terkezut. Ni gambar Siti Nurhaliza ke ni? Rasanya memang dia kan? Selalu nengok dari jauh je atau dalam TV dah kena effect lighting, memang tertutup habis semua liang-liang roma dan sebagainya. Tapi bila gambar dari dekat macam ni, hurm sukar nak diterima.
Tapi normal lah kulit manusia mana yang tiada bulu roma kan? Cumanya dulu pernah menonton Majalah 3 dan masa tu orang dari Jepun/Korea tu kalau tak silap ada melakukan rawatan kulit Datuk Siti. Lepas tu dia cakap kulit Siti ni ajaib sikit dan dia tak pernah jumpa lagi orang kulit macam tu. Kiranya kulit Siti ni sangat berkualiti la kan?
Tapi bila nengok pic ni, rasanya member perempuan kami ramai yang lebih licin. Takdelah liang-liang roma besar-besar macam tu sekali. Nyata propaganda semata-mata la Majalah 3 ni.
papun, dah jadi isteri orang pun. Banyak bunyi pun tak guna dan kami rasa Pic ni dah disabotaj je lebih dengan teknik Photoshop. Siti memang pun Siti cumanya sengaja dijelaskan lagi roma-roma sebegitu rupa. Mana boleh Siti macam tu, dia kan minum Jus lobak mereh dan epal untuk kekal cantik. Love u Siti!

Ahad, 27 Jun 2010

IsrEAl cONtROl fACEBOOK...

MESTI BACA - Strategi israel & facebook

Aiz masih belum boikot  facebook.. tapi masih membuat kajian terhadap facebook ni.. so ini apa yang aiz fikirkan.. Cuba u all fikirkan kembali bagaimana zaman sekarang ni boleh timbul isu-isu israel ni?.. Ramai yang tidak perasan gerakkan mereka.. Berdasarkan ilmu permainan catur yang aiz main.. kami diajar strategi, tactic, sacrifice, trap dan macam-macam lagi.. Pemikiran seperti ini amat-amat berbahaya dan seperti pergerakan di dalam gelap.. Orang biasa sudah pasti tak terlihat perancangan pemain..


Itulah perjalanan israel sekarang ini, mereka telah rancang dari dulu lagi... Kita sebagai orang biasa ingin bermain chess dengan juara? sudah tentu kita kalah.. Selama ini israel mendapat sokongan dari beberapa negara malah daripada laman web sosial Facebook.. Sebagai pemain chess, aiz akan bagi mana-mana buah chess secara percuma... tetapi jangan ingat ianya percuma... kerana aiz ada plan yang maut punya... begitulah facebook.. Kita diberi peluang menggunakan facebook, so kita guna.. sehingga ketagih!? tetapi kita tidak sedar, facebook mula mengumpul duit melalui iklan-iklan di facebook.. duit tersebutlah yang akan digunakan untuk menghapuskan kita nanti...

Walaupun sekarang ni kita dihidangkan dengan pelbagai kes-kes bahaya facebook seperti menghina nabi muhammad, cetus perang (segala kes tu ade di sidebar blog ini) dan sebagainya... tapi kita masih membuat tidak peduli... tahu tak u all, setiap kali kes ini berlaku, facebook menjadi gelisah berfikir adakah pengguna-penggunanya akan boikot facebook.. tetapi, diorang agak gembira kerana, mereka berjaya tanam pil ketagihan facebook di dalam minda u all... makan, solat,tidur, dan banyak lagi kehidupan u all hanya penuh dengan facebook... seolah-olah tuhan dunia ini ialah facebook.. itulah kesan paling kuat perancangan israel menyebabkan kita dirasuk dengan kemahuan diri sendiri..

Selagi kita masih menggunakan facebook, selagi itulah semakin hari mereka semakin kuat...  Masalah kita sekarang, adakah kita sanggup boikot facebook?.. apa yang menyebabkan kita tak sanggup?.. berikan alasan u all..

Ahad, 20 Jun 2010

(smkc)KeSah Couple Kwan2~

agagaggaga....lol nape entry kli ini plik ckit r??
ermm...

ni lah nk jadi kan citer...kawan aku yg sownag ni..dia couple dgn kwn aku jugak,perempuan la....tp lain kelas...
diorang ni nma je couple..tp nk jmpa memang malu....x nk jmpa la..mcm2 la...kdg2 aku la jd postman diorang ni..tnpa berbayar gaji...kuakuakua..

yg permpuan ni selalu dtg rumah aku...borak2..dia dgn pikah..kawan aku lah.....
sembang2..merapu-rapu lah mcm2....hahhhaah

kmi selalu smbang pasai bnda ni..

diorang ni...nk jmpa xnk...segan2..

tp kwn aku yg laki selalu,dpat something from girl ni..(kwn pompuan aku la)...
tp dia x n terima...

kdg2 dapat topup..duet...mknnan.....


tp dia x nk terima...ape lagi yg girl ni..merajuk r..aku lah jd pemujuk..hahhhhahahah..

tiba satu arini...girl ni bgi bju dkt boyz ni...tp dia tetap x nk trma....

uhuhu..girl ni menagis mcm kna rasuk..kuau22 n lri ke tndas..pas2 pikah ikut la dia..

aku pujuk la punya pujuk...bagi nk rak...pujuk boyz ni sruh trma...akhirnya trma lah..

girl ni...x cya lg kt dia,girl ni ckp"ala trma sbb trpksa"..


akhirnya...depa ni putus la.....



Ha...itu la kwn2 kalu nk couple jgn wt mcm 2......lihat apa kesudahannyer....see that!!

Study For PmR~

Urm...bohsan r...nk tena study bnyk2 ni....
kekeekke....

Tp x pe janji x gagal lah pmr...huahuahua...

matematik yg paling aku benci....huhuhu......

coz wht???

errr..cozz i hate matematik class...sbb aku tak pahm sngt matematik ni....

Pmr dh nk dekat ni....

tKuT pun ada...

x sabar pun ada...


Isnin, 14 Jun 2010

"terkurung lm rumah"

*urm...kt cni tu kt mne erk??
kt cni tu mksud aku dkt kmpung aku la..hehehe
urm3x..boring la lau musim2 ujan2 ni..
asyik terkuRunG lam ruMaH..
macam("katak bawaH tempUrung")...
tpi aku bkan ktak,but me "manusia terkurung"
HeHehee!!!<-apelahhhhh....

Lm rUmaH wK2 Terkurung!!
Aku...sngt boring time 2...coz???
u all nk tau??
heheh-cmni time ujN kna duk lam rumah..
pastu nk tengok tv ofcoz x bleyh...
coz kn da guruh petir...yg amt dasyht...
nk menghadaP laPtoP ni erm......
Lagu la tak bleh....
nk wtpa time2 cm2....huh!!!
Xkn nk mai dengan adik2 kot...
heheh-kna kmbli ke zaman knk2 ribena plak 6pak nye...
Opssss...
x bleh2....
aKu tiDor nGeLoH leh jwb nyer....kikikikiki..
ni  la cter aku ketika musim ujan...

Aku OraNg KedaH*
Aku ni org kedah kalau u allz nk tau..





Sabtu, 12 Jun 2010

MusiM HujaN~HaTy2 NyaMuk DeMaM BeDaRaH!!



Musim penghujan datang , penderita demam berdarah terus bertambah. Bahkan kadang rumah sakit harus menyediakan tambahan tempat tidur untuk pasien demam berdarah. Penyakit ini tidak kenal usia, dapat menyerang orang dewasa , anak-anak, dan balita. 

Bahkan dapat menyebabkan kematian terutama pada anak-anak dan tidak jarang menimbulkan kejadian luar biasa atau wabah. 

Demam berdarah adalah penyakit menular yang disebabkan oleh virus Dengue dan ditularkan melalui gigitan nyamuk Aedes aegypti. 


nYAMUK AEDES aegypti 

Nyamuk aedes ini hidup dan berkembang biak pada tempat-tempat penampungan air bersih yang tidak berhubungan langsung dengan tanah seperti : bak mandi/wc , minuman burung, air tempayan/gentong, kaleng dan ban bekas, dll. 

Perkembangan hidup nyamuk ini dari telur hingga dewasa memerlukan waktu sekitar 10-12 hari. Hanya nyamuk betina yang menggigit dan menghisap darah serta memilih darah manusia untuk mematangkan telurnya, nyamuk jantan hidup dari sari bunga tumbuh-tumbuhan. Kemampuan terbang berkisar antara 40-100 meter dari tempat berkembang biaknya. Tempat istirahat yang disukainya adalah benda-benda yang tergantung yang ada di dalam rumah , seperti gordyn, kelambu, baju/pakaian di kamar yang gelap dan lembab. 


GEJALA KLINIS DEMAM BERDARAH 

- Biasanya ditandai dengan 4 gejala klinis utama; demam tinggi 2-7 hari, fenomena perdarahan, pembesaran hati dan kegagalan sirkulasi / syok. 

- Gejala penyerta ; nyeri kepala, nyeri otot, timbul ruam / kemerahan di kulit, nyeri tulang, mual, nyeri ulu hati. 

- Fenomena perdarahan yang sering terjadi adalah timbul bercak-bercak merah di muka dan lengan-tungkai dan langit-langit mulut. Mimisan dan perdarahan gusi juga dapat terjadi. Keadaan yang lebih berat dapat menyebabkan perdarahan organ dalam tubuh. 

- Laboratorium yang mendukung: trombositopenia ( trombosit kurang dari 100.000/ mm3) , hemokonsentrasi ( kadar Ht lebih 20% dari normal). 

- Fase kritis adalah saat suhu turun ,yaitu antara hari ketiga dan kelima. Resiko terjadinya syok meningkat ( keringat banyak, gelisah. Ujung kaki tangan dingin) dan dapat menjadi fatal. 

Tidak semua penderita demam berdarah harus dirawat, jika keluhan hanya demam yang disertai salah satu gejala; nyeri kepala, otot,tulang cukup rawat jalan dan dianjurkan untuk istirahat selama masih demam. Obat penurun panas dan pemberian cairan dan elektrolit peroral , jus buah, sirop, susu disamping air putih , dianjurkan untuk memonitor suhu, jumlah trombosit dan hematrokit sampai normal kembali. Jika sudah terjadi perdarahan kulit baik yang timbul secara langsung atau melalui tes tourniquet harus di rawat dan diobservasi di rumah sakit. 


STRATEGI PENANGGULANGAN DEMAM BERDARAH 

Pencegahan yang efektif seharusnya dilaksanakan secara integral bersama-sama antara masyarakat, pemerintah dan petugas kesehatan. 

Upaya pemberantasan meliputi : 

- Pencegahan , yang dikenal dengan gerakan 3 M , yaitu; 

1. menguras tempat penampungan air secara teratur sekurang-kurangnya seminggu sekali atau menaburkan bubuk abate kedalamnya. 
2. menutup rapat-rapat tempat penampungan air 
3. mengubur/menyingkirkan barang-barang bekas yang dapat menampung air hujan; seperti kaleng bekas , plastik, dll 

- Pemberantasan vektor /nyamuk ; penyemprotan / fogging fokus pada lokasi ditemui kasus. 

- Kunjungan ke ruamh-rumah untuk pemantauan jentik dan abatisasi. 

- Penyuluhan dan kerja bakti melakukan kegiatan 3M. 

Pesan untuk orang tua 



memberikan cairan yang cukup dan obat penurun panas. 

- Jika anak anda dinyatakan tersangka demam berdarah yang dipulangkan maka ; 
1. control setiap hari ke rumah sakit selam masih demam. 
2. berikan obat penurun panas bila diperlukan. 
3. berikan minum sedikitnya 4-6 gelas perhari, disamping air putih dapat diberikan the manis, sirup, jus buah, oralit,dll. 
4. apabila sewaktu-waktu dijumpai tanda kegawatan ,yaitu ; anak tampak lemas, badan dingin terutama tangan dan kaki, muntah terus menerus, kejang, mimisan, perdarahan lain. Segera anak dibawa kembali ke rumah sakit. 
Related Posts with Thumbnails
Terdapat ralat dalam alat ini